Moni on oppinut, että lehdet muuttavat väriään syksyllä, koska lehtivihreä hajoaa ja lehtien sisältämät keltaiset ja punaiset väriaineet tulevat näkyviin. Näin syksyn väriloisto olisi siis vain oheisilmiö. Joidenkin tutkijoiden mielestä syysvärit, eritoten punaiset antosyaanipigmentit, suojaavat liialta valolta. Etenkin kylminä ja kirkkaina päivinä lehtiin voi muodostua runsaasti antosyaaneja. Valosuojaa tarvitsee prosessi, jossa lehti pilkkoo lehtivihreän ja ottaa talteen sen sisältämät yhdisteet, kuten typen. Liika valo häiritsee ravinteiden säilöön panoa.Syksyn puna kehittyi ehkä myös varoitukseksi. Väreillä kasvi uhoaa kasvinsyöjille elinvoimastaan ja kyvystään tuottaa puolustusaineita: turha tulla tänne munimaan tai ruokailemaan! Punertumista aiheuttavat antosyaanit esiintyvätkin yhdessä syönniltä suojaavien aineiden kanssa.
Niin tai näin punertuvan villiviini on koristeellisempi kuin kesällä vihreänä.
Samoin viiniköynnös
Puutarhassamme kasvaa luonnonvaraisena puolukkaa ja marjat alkavat jo olemaan punaisia.
Ruusukvittenit työntävät jälleen melko runsaasti hedelmiä
osa on punertavia
Ruusukvittenin hyötytapoja:
• Kypsät kirkkaan keltaiset ruusukvittenit muistuttavat pieniä kuhmuraisia sitruunoita. Ne sisältävät runsaasti pektiiniä, joten niistä voi valmistaa helposti raikkaan kirpeää marmeladia:
20 kpl ruusukvittenejä
3 dl sokeria
1 dl vettä
1 kpl vaniljatanko
Soseuta seos sosemyllyllä tai puserra siivilän lävitse. Säilö ruusukvittenimarmeladi kuumennettuihin puhtaisiin purkkeihin ja säilytä kylmässä.
Huomenna se syksy alkaa ....
Tuo ruusukvitteni on minulle ihan uusi tuttavuus! Kauniinväriset ovat nuo köynnöksesi. Mukavaa syyskuun alkua!
VastaaPoistaKiitos samoin :)
PoistaTulipas uutta tietoa. En tuollaista tiennytkään, mikähän meidän pihan puita ja pensaita vaivaa kun eivät suostu vielä punertumaan tai kellastumaan. Täytyy käydä kurkkimassa onkohan tontin rajoilla oleva ruusukvitteni vielä hengissä ja hedelmiä siinä, saisi siis raikkaan tuoksun keittiöön...
VastaaPoistaEhkä asun vähän pohjoisempana kuin sinä ja siksi punertuminen on jo alkanut.
PoistaEn ole myöskään koskaan kuullut ruusukvittenistä. Niin se syksy tekee tuloaan ja alkaa kohta syyskiireet puutarhassa, kun lehdet alkaa putoilemaan.
VastaaPoistaNiin, useammankin kerran saa lehtiä haravoida, kun tuntuu, että naapureidenkin putoavat lehdet leijuvat puolellemme. Joka päivä kun ei nurmikkoa voi leikata.
Poistaihania syksyisiä kuvia..ja tietopaketti :)
VastaaPoistaruusukvitteni on tuttu mutta sitä en tiennyt että niistä voi tehdä hilloa..
Puolukka on tosi ihana marja, puolukka mehu on todella hyvää, ja puolukkasurvos lihan ja vaikka kanan kanssa on tosi hyvää, moni tekee myös vispipuuron puolukkaan mutta itse en tee sillä siihen jää sellainen kirpeä maku josta en pidä, mutta teen vispipuuron punaisista viinimarjoista :)
itse en tosin ole oikein innokas marjojen keräilijä en ole sitä koskaan ollut, siskoni on kerännyt minulle mustikoita..ja iskän pakastimesta olen hakenut marjoja..joka vuosi olen miehelleni sanonut et mennään keräileen puolukkaa..mutta ei sekään innostu ajatuksesta ja varsinkaan yksin en uskalla metsään mennä..
Mukavaa uutta alkavaa viikkoa sinulle :)
Puolukoita on sentään mukavampi poimia, kun eivät sotke käsiä kuten mustikat eikä enää ole kiusaavia hyttysiä kuten mustikka-aikaan. Samoin hyvää viikkoa!
PoistaSyksy on ihanaa aikaa sekin, ainakin minun mielestäni. Meilläkin mökin pihalla kasvaa vähän mustikoita ja puolukoita. Ne ovat kauniita kasveja läpi vuoden.
VastaaPoistaSyksy sijoittuu minulla vuodenajoissa 3:lle sijalle kesän ja kevään jälkeen :)
PoistaOlen syntynyt, ihan kohta, syksyllä en silti oikein pidä syksystä, kuiva syksy menee mutta pimeä sateinen ei :) Meilläkin on kvitteni, en ole huomannutkaan käydä katsomassa onko hedelmiä. Laitoin sen ihanien kukkien vuoksi :) Syksyn väriloisto on kyllä kieltämättä vertaansa vailla :)
VastaaPoista