sunnuntai 31. elokuuta 2014

Punertuvat puolukat ja ruusukvittenit

Eilen ei satanut yhtään, joten pitkästä aikaa pääsi leikkaamaan nurmikon ja havainnoimaan puutarhaa muutoinkin. Kun ruohonleikkuri on keräävää mallia, niin häipyivät samalla jo puusta pudonneet lehdetkin muistuttamasta saapuvasta syksystä.

Moni on oppinut, että lehdet muuttavat väriään syksyllä, koska lehtivihreä hajoaa ja lehtien sisältämät keltaiset ja punaiset väriaineet tulevat näkyviin. Näin syksyn väriloisto olisi siis vain oheisilmiö. Joidenkin tutkijoiden mielestä syysvärit, eritoten punaiset antosyaanipigmentit, suojaavat liialta valolta. Etenkin kylminä ja kirkkaina päivinä lehtiin voi muodostua runsaasti antosyaaneja. Valosuojaa tarvitsee prosessi, jossa lehti pilkkoo lehtivihreän ja ottaa talteen sen sisältämät yhdisteet, kuten typen. Liika valo häiritsee ravinteiden säilöön panoa.Syksyn puna kehittyi ehkä myös varoitukseksi. Väreillä kasvi uhoaa kasvinsyöjille elinvoimastaan ja kyvystään tuottaa puolustusaineita: turha tulla tänne munimaan tai ruokailemaan! Punertumista aiheuttavat antosyaanit esiintyvätkin yhdessä syönniltä suojaavien aineiden kanssa.

                    Niin tai näin punertuvan villiviini on koristeellisempi kuin kesällä vihreänä.
         
                                                                 Samoin viiniköynnös


      Puutarhassamme kasvaa luonnonvaraisena puolukkaa ja marjat alkavat jo olemaan punaisia.


 
Ruusukvittenit työntävät jälleen melko runsaasti hedelmiä


                                                            osa on punertavia

 
Ruusukvittenin hyötytapoja:
 
• Kypsät kirkkaan keltaiset ruusukvittenit muistuttavat pieniä kuhmuraisia sitruunoita. Ne sisältävät runsaasti pektiiniä, joten niistä voi valmistaa helposti raikkaan kirpeää marmeladia:
 
                                                               20 kpl ruusukvittenejä
                                                                3 dl sokeria
                                                                1 dl vettä
                                                                1 kpl vaniljatanko
 
Leikkaa ruusukvittenit neljään osaan ja poista siemenet. Kaada hedelmät kattilaan ja mittaa joukkoon sokeri, vesi ja vaniljatanko. Keitä hiljalleen, kunnes ruusukvittenit soseutuvat eli noin 15 minuuttia.
Soseuta seos sosemyllyllä tai puserra siivilän lävitse. Säilö ruusukvittenimarmeladi kuumennettuihin puhtaisiin purkkeihin ja säilytä kylmässä.
 
 
•Ruusukvitteneistä saa ihanaa sitruunaista tuoksua keittiöön parilla kolmella kypsyvällä hedelmällä lautasella.

 
Huomenna se syksy alkaa ....

11 kommenttia:

 1. Tuo ruusukvitteni on minulle ihan uusi tuttavuus! Kauniinväriset ovat nuo köynnöksesi. Mukavaa syyskuun alkua!

  VastaaPoista
 2. Tulipas uutta tietoa. En tuollaista tiennytkään, mikähän meidän pihan puita ja pensaita vaivaa kun eivät suostu vielä punertumaan tai kellastumaan. Täytyy käydä kurkkimassa onkohan tontin rajoilla oleva ruusukvitteni vielä hengissä ja hedelmiä siinä, saisi siis raikkaan tuoksun keittiöön...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä asun vähän pohjoisempana kuin sinä ja siksi punertuminen on jo alkanut.

   Poista
 3. En ole myöskään koskaan kuullut ruusukvittenistä. Niin se syksy tekee tuloaan ja alkaa kohta syyskiireet puutarhassa, kun lehdet alkaa putoilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, useammankin kerran saa lehtiä haravoida, kun tuntuu, että naapureidenkin putoavat lehdet leijuvat puolellemme. Joka päivä kun ei nurmikkoa voi leikata.

   Poista
 4. ihania syksyisiä kuvia..ja tietopaketti :)
  ruusukvitteni on tuttu mutta sitä en tiennyt että niistä voi tehdä hilloa..
  Puolukka on tosi ihana marja, puolukka mehu on todella hyvää, ja puolukkasurvos lihan ja vaikka kanan kanssa on tosi hyvää, moni tekee myös vispipuuron puolukkaan mutta itse en tee sillä siihen jää sellainen kirpeä maku josta en pidä, mutta teen vispipuuron punaisista viinimarjoista :)
  itse en tosin ole oikein innokas marjojen keräilijä en ole sitä koskaan ollut, siskoni on kerännyt minulle mustikoita..ja iskän pakastimesta olen hakenut marjoja..joka vuosi olen miehelleni sanonut et mennään keräileen puolukkaa..mutta ei sekään innostu ajatuksesta ja varsinkaan yksin en uskalla metsään mennä..
  Mukavaa uutta alkavaa viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolukoita on sentään mukavampi poimia, kun eivät sotke käsiä kuten mustikat eikä enää ole kiusaavia hyttysiä kuten mustikka-aikaan. Samoin hyvää viikkoa!

   Poista
 5. Syksy on ihanaa aikaa sekin, ainakin minun mielestäni. Meilläkin mökin pihalla kasvaa vähän mustikoita ja puolukoita. Ne ovat kauniita kasveja läpi vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy sijoittuu minulla vuodenajoissa 3:lle sijalle kesän ja kevään jälkeen :)

   Poista
 6. Olen syntynyt, ihan kohta, syksyllä en silti oikein pidä syksystä, kuiva syksy menee mutta pimeä sateinen ei :) Meilläkin on kvitteni, en ole huomannutkaan käydä katsomassa onko hedelmiä. Laitoin sen ihanien kukkien vuoksi :) Syksyn väriloisto on kyllä kieltämättä vertaansa vailla :)

  VastaaPoista