tiistai 11. joulukuuta 2012

Jääkakku

Pakkaskelien ei ole luvattu loppuvan lähiaikoina, niin tein sitten terassin pöydälle jääkakun koristeeksi. Eli laitoin veden joukkoon keltaista ja sinistä elintarvikeväriä ja jäädytin kakkuvuoassa. Ja keskiön reikään laitoin jouluisen kynttilämansetin.
Alpakkaisia vateja olen kerännyt niin paljon, että raaskin yhden jättää ulos talveksi, tai kunnes tulee suojasää ja kakku sulaa.

Jouluruusukin oli 'pakko' hankkia. Vaikka sehän kuuluu leinikkikasveihin eikä ole lainkaan ruusuille sukua.
 
"Latinankielinen nimi Helleborus tarkoittaa sanasanaisesti "tappavaa ruokaa". Nimitys ei ole turha, koska jouluruusu on oikeasti myrkyllinen. Kasvia käsiteltyään kannattaa pestä kädet tai käyttää suojahansikkaita. Lemmikeille kasvi ei ole vaaraksi, mutta myrkyllisten juurien syöminen voi olla kohtalokasta. Voimakkaan vaikutuksensa vuoksi jouluruusua käytettiin ennen lääkekasvina hermosto- ja mielisairauksien hoitoon. Kasvia käytettiin jopa kemiallisena aseena vihollista vastaan. Maaseudulla jouluruusun avulla ennustettiin seuraavan vuoden säätä. Jouluruusun juuriuutetta käytettiin myös nuuskan ja aivastuspulverin valmistamiseen. Aivastusvaikutuksen ja juurien värin takia kasvia on kutsuttu myös mustaksi pärskäjuureksi. Koska jouluruusu kukkii luontaisella kasvupaikallaan lumen ja jään keskellä, sitä on pidetty yleisesti toivon symbolina."
 
Jospa saisin sen pysymään hengissä kevääseen, jolloin istuttaisin sen puutarhaan.
 

4 kommenttia:

 1. Taidanpa itsekkin ostaa tänävuonna Jouluruusun kotiamme koristamaan, niin kaunis se on !

  VastaaPoista
 2. Hauska jääkakku! Minulla on sinistä väriä, joka pitäisi piakkoin käyttää pois... Jaha, mitähän sitä keksisi :)

  Jouluruusu on kaunis. Itse en ole raaskinut ostaa, kun en kuitenkaan saisi sitä selviämään talvesta.

  VastaaPoista
 3. Minä olen niin ihastunut jouluruusuun, että kai se täytyy meillekin hankkia! Isäntä on kyllä estellyt, juuri sen myrkyllisyyden takia! Pelkää, että kissa syö sitä. Luuletko siis, ettei aiheuta kissalle vaaraa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole aiempaa kokemusta jouluruususta. Meillä ei myöskään asusta lemmikkejä eikä lapsia. Tuo lainaus myrkyllisyydestä on Gardenan nettisivulta.

   Poista