maanantai 17. elokuuta 2015

Pikaripalvelijana

Toisinaan lupautuu tekemään asioita, joista ei etukäteen ole edes tarkkaa tietoa mihin lupautuu. Niin myös eilen, kun toimimme pyynnöstä Tampereen Aleksanterin kirkossa pidetyssä Tuomasmessussa pikaripalvelijoina. Emme ole koskaan aiemmin osallistuneetkaan Tuomasmessuun, joten tarkkaa käsitystä tilaisuudesta ei ollut. Muukin kirkossa käynti on melko satunnaista, joskus ja jouluna.

Kirkkoon saapuessamme paikalla oli jo orkesteri ja kuoro harjoittelemassa alttarin sivustalla. Musiikki oli normaalia kirkkomusiikkia reipastahtisempaa.


Tuomasmessuissa kuulemma käy aina sadoittain ihmisiä, joten ehtoollistakin jaetaan useissa pisteissä. Eilen kuudessa pisteessä, joista ensimmäinen oli tuon orkesterin edessä ja sen pisteen pikaripalvelijoina me toimimme. Tehtäviin kuului ennen tilaisuuden alkua laittaa liinat pöydille, jotka toimivat puhtaiden pikareiden alustana sekä sakastista tuoda pikarit niille pöydille. Ehtoollisen aikana olimme pöytien vieressä tarjottimien kanssa, jotta ihmiset nautittuaan ehtoollisen voivat jättää käyttämänsä pikarit niille. Täydet tarjottimelliset likaisia pikareita vietiin sitten sakastissa olevaan keittiöön, jossa toiset ne pesivät. Ei siis kovin vaativa tehtävä. Tuomasmessujen avustustehtäviin  halukkaat saavat  ilmoittautua heti tilaisuuksien jälkeen. Vapaaehtoisia kuulemma tarvitaan aina.

Alla olevassa kuvassa näkyy neljä ehtoollispistettä. Kaksi muuta toimi kirkon takaosassa.

 
Komeita, 55-äänikertaisia urkuja ei tilaisuudessa soitettu lainkaan.

 
Koska ehtoollista jaettiin niin monessa pisteessä, niin pappejakin tarvittiin useita. Soili Juntumaa toimi liturgina eli messua johtavana pappina.

 
Enpä ollut ennen nähnyt kirkossa gospel-esitanssijaa, jonka avustajina oli joukko lapsia liikkumassa ja pomppimassa ilmapallojen kanssa.
 
Asuksi olin valinnut kukallisen mekon ja harsoboleron. Usein kirjoissa viileää paksujen kiviseinien vuoksi, mutta paikalla ollut väkimäärä lämmitti eivätkä paljaat jalkanikaan palelleet.

 
Kaikkeahan pitää kokeilla edes kerran :-)
 
Ihanaa, aurinkoista alkavaa viikkoa kaikille!

18 kommenttia:

 1. Osallistuminen antoi varnasti tilaisuuden kokemiseen ihan uuden näkökulman. Upea kirkko :)

  VastaaPoista
 2. Minä tykkään Tuomasmessuista - mutta Tampereen sellaisessa en vielä olekaan käynyt. Tuo kirkkokin on sisältä katsastamatta - se asia pitää jollain Tampereen matkalla korjata;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, ettei täällä HML:ssä tällaisia messuja ole lainkaan.

   Poista
 3. Varmasti hieno kokemus.Kirkko näyttää upealta.

  VastaaPoista
 4. Ihanan asun olet messuihin valinnut. Varmasti on ollut mielenkiintoinen kokemus. Niinhän sitä sanotaan, että kerran pitää kaikkea kokeilla.

  VastaaPoista
 5. Kaunis asu! Kirkko on kyllä tosiaankin komean näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Ennen on ollut aikaa ja rahaa rakentaa näitä monumentaalisia kirkkoja.

   Poista
 6. Nätti asu ja varmasti oli hauskaa olla palvelijana. Ei se osu kovin usein tai ei siis yleensä koskaan kohdalle. Tuttu kirkko :) Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti en toiste joudu/pääse tuollaiseen rooliin.

   Poista
 7. Wau mitä kuvia ja herkkuja! Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista