maanantai 15. joulukuuta 2014

Leipomuksia

Tulipa tehtyä arabialainen maustekakku, jonka ohjeen jonkun ( en muista enää kenen) blogista otin talteen. Taikina aloitetaan vaahdottamalla voi ja sokeri, enkä koskaan jaksa odottaa, että voi olisi oikeasti notkeaa. Mukavimpia kakkuohjeita ovat ne, joissa ainekset vain sekoitellaan.

Koska en aiemmin ole tehnyt tätä kakkua, enkä siis tiennyt sen makua, tein vain yksinkertaisen taikinan, joka riitti vanhaan kakkuvuokaan. Seuraavalla kerralla uskallan tehdä kaksinkertaisen annoksen, joka riittää siihen uusimpaan Leila's General Storesta ostamaani vuokaan.

Kakun alla on Arabian 140. juhlavuoden lautanen, Helka. Viime vuonna julkaistun juhlalautassarjan kaikilla lautasilla on naisen nimi Arabian tehtailla työskennelleiden naisten mukaan. Lautasten pohjassa on myös erityinen juhlaleima. Kaikki lautaset ovat väritykseltään sini-valkoisia kuvioista riippumatta.

 
Tortut väkersin valmiista taikinalevyistä eli leipomistaidoiksi riitti vain kulmien leikkaaminen ja luumumarmeladin pläjäyttäminen keskelle. Noinkin helpossa onnistuin tekemään ensin virheen eli leikkasin kyllä kulmat, mutta sitten laitoin jo marmeladin. Tyhmä minä! Eli jouduin raapimaan marmeladit pois jotta pystyin taittamaan kulmat. Tuosta ensimmäisestä marmeladin laitosta jäi taikinan pintaan pieniä jäämiä, jotka sitten paiston jälkeen näyttävät kuin palaneilta kohdilta noiden torttujen pinnoissa. Näitä ei jouluun säästellä vaan popsitaan itse.

 
Jouluksi paistettavien torttujen kohdalla nyt muistan oikean työjärjestyksen .... luultavasti :-)
 

18 kommenttia:

  1. Anoppini bravuuri on tuo arabialainen maustekakku!
    Hän kyllä kuorruttaa sen aina mausteisella ja makealla kuorrutteellavielä, jolloin koko komeus on näyttävä kuin lumivuori! Nam!

    VastaaPoista
  2. Suosittelen laittamaan kakun päälle kuorutteen, mielestäni ilman sitä se ei maistu miltään :) Muhkeita torttuja tuli, minun ykkös herkkuja jouluna, närästyksenkin uhalla :D

    VastaaPoista
  3. Mä olen just tuota arabialaisen maustekakun ohjetta etsinyt, aioin postata sen blogiinkin..... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeita tähän löytyi useammastakin sivustolta, mutten kyseisen henkilön blogia saanut googletettua tällä haulla.

      Poista
  4. Arabialaista maustekakkua en olekaan kokeillut. Joulun aikaan on kiva kokeilla tuhdimpiakin mausteita ja kuivattuja hedelmiä. Meillä odottelee perinteinen tiikerikakku pakkasessa :)

    VastaaPoista
  5. Ihania tuoksuja tulee tänne asti :)
    Arabialainen maustekakku on meillä perinne. Äitini sitä aikoinaan jouluksi leipoi ja nykyisin minä. Hyvää on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle uusi, mutta vaikuttaa, että onkin kovin tunnettu resepti :)

      Poista
  6. Sinulla on jouluvalmistelut jo pitkällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä leipomukset eivät ole jouluksi, vain 'harjoitteluversiot' :-)

      Poista
  7. Leivon harvoin kuivakakkuja, mutta tätä lukiessa ja kuvia katsellessa iski itsellekin hinku kakun tekoon.

    VastaaPoista
  8. Minunkin bravuuri ennen oli Arabialainen maustekakku. Itselle en juurikaan laittanut kuorrutetta, mutta silloin laitoin kun muksuilla oli jotkut myyjäiset. Samoin itse olin yhden urheiluseuran talkooporukassa, niin sain suosista tehdä ko.kakun. Tykkään. Ja maku vain paranee vanhetessa. Hyvän näköiset tortut, mikäs tuo työjärjestysjuttu on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis kirjoitin, että kuvan torttuihin laitoin marmeladin ennen kulmien taittamista eli seuraavat tortut muistan ensin taittaa kulmat ja vasta sitten marmeladit :)

      Poista
    2. Ai jaa! Se on se lukemisen taito, minulla nimittäin:-) nyt ymmärrän. En muuten ole koskaan kokeillut noinpäin. Laitan ensin marmeladin, sitäkin aina aivan liikaa ja sitten yritän "liimailla" kulmia päälle. Kokeilenpa seuraavalla kerralla.

      Poista