lauantai 30. kesäkuuta 2012

Pihallamme kasvaa rinteessä vuorimäntyjä, joita olen joka vuosi leikannut, jotta kasvaisivat tuuheampina ja pysyisivät matalina. Vuosikasvaimia typistetään juhannuksen jälkeen leikkaamalla niistä pois kolmasosa tai puolet. Ensimmäisinä vuosina työ oli nopeampaa kun latvoja oli muutamia, mutta useiden leikkausten jäkeen noiden leikattavien määrä on moninkertaistunut, kun joka leikkauksen jälkeen on haaroittumista tapahtunut runsaasti.
                                                                   Ennen leikkausta
                                                    Leikkauksen jälkeen (kuvien väriero ei ole leikkauksen syy)
Samalla tavalla olen leikannut myös myös ihan perus-metsä-mäntyjä, joita kasvaa tontin rajoilla. Kun niistä ei ole tarkoitus saada tukkipuuta, niin leikkauksilla pysyvät näkösuojina pidempään, kun eivät kasvata runkoa, vaan pysyvät pensasmaisina.

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä vinkistä :)

    VastaaPoista
  2. Samaa hommaa tein kesäkuun lopulla, eli napsin vuorimäntyjen vuosikasvannaisia lyhyemmiksi. Yleensä olen napsinut niitä poikki ihan sormilla vaan juhannusviikolla ja ne ovat katkenneet helposti näin. Nyt, kun aloitin reilua viikkoa myöhemmin, piti hakea sakset apuun. Ne olivat muuttuneet jo vähän sitkeämmiksi.

    Hoksasin myös muutama vuosi sitten, että voinhan lyhentää tavallisenkin männyn kasvustoja. Nekin kasvavat tontin rajalla. Tulevat hienon tuuheiksi ja suojaavat takana kulkevan tien näkymistä ja ääniä. Liityin myös lukijaksi blogiisi :)

    VastaaPoista