lauantai 30. kesäkuuta 2012

Pihallamme kasvaa rinteessä vuorimäntyjä, joita olen joka vuosi leikannut, jotta kasvaisivat tuuheampina ja pysyisivät matalina. Vuosikasvaimia typistetään juhannuksen jälkeen leikkaamalla niistä pois kolmasosa tai puolet. Ensimmäisinä vuosina työ oli nopeampaa kun latvoja oli muutamia, mutta useiden leikkausten jäkeen noiden leikattavien määrä on moninkertaistunut, kun joka leikkauksen jälkeen on haaroittumista tapahtunut runsaasti.
                                                                   Ennen leikkausta
                                                    Leikkauksen jälkeen (kuvien väriero ei ole leikkauksen syy)
Samalla tavalla olen leikannut myös myös ihan perus-metsä-mäntyjä, joita kasvaa tontin rajoilla. Kun niistä ei ole tarkoitus saada tukkipuuta, niin leikkauksilla pysyvät näkösuojina pidempään, kun eivät kasvata runkoa, vaan pysyvät pensasmaisina.

perjantai 29. kesäkuuta 2012

Huutonet

Kirpparilöytöjen lisäksi ostelen silloin tällöin jotain Huutonetistäkin ja tällä viikolla kotiutui ihana, suuri virkattu pitsiliina. Yleensä tarjolla olevat liinat ovat pieniä, joten pidän löytönä, että tämä yksilö on yli 150 cm halkaisijaltaan. Hankin sen paviljongin pöytää varten ja on siihen riittävän suuri.

                  
Vain muutama ostos vuosien varrella on osoittautunut virheeksi, vaikka toisinaan epäilyttää ostaa jotain vain kuvan perusteella.  Toinen riski on särkyvien tavaroiden saaminen ehjänä perille postikuljetuksista. Itse olen saanut kaikki hankintani ehjinä perille, lasisetkin.

Joskus myös myyn itsekin, kun tulee haalittua liikaa 'ihanuuksia' ja säilytystila on kuitenkin aina rajallista, vaikka jotain siirrän pihavarastoonkin. Ja vain yhdestä tuotteesta ostaja on ilmoittanut, ettei mennyt ehjänä.

Eniten huutonetin käytöstä hyötyy posti. Mikä määrä erilaista tavaraa vaihtaakaan kotia postipaketteina!        

keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

sadetta, sadetta....

Todella ikävää kuinka kesäkuu on ollut kylmä ja sateinen Juhannusaaton poikkeusta lukuunottamatta. Tässä on ilmatieteenlaitoksen sivulta paikkakuntamme sademäärä viimeiden kahden vuorokauden ajalta:

Sade, Hämeenlinna Katinen 
 
Sademittaria meillä ei ole eikä tule, mutta lintujen juottoallas toimittaa hyvin sitä virkaa. Altaassa on nyt juhannuksen jälkeen (5 päivän aikana) satanut vesimäärä. Ja allas on koivun lehdistön allla, joten suoraan siihen ei sada.

Koskaan emme ole nähneet yhdenkään linnun käyvän tuossa altaalla vaikka niitä muuten lenteleekin siinä koivussa ja muissa läheisissä puissa. Ja allas näkyy hyvin keittiön ikkunoista, kun istuu ruokapöydän vieressä.                                                

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Ruma koira

Puutarhassamme lymyilee ruma koira. Löysin sen 3 vuotta sitten poistomyynnistä. Se oli niin ruma, että kävelin ensin sen ohi, kunnes palasin takaisin ja päätin ostaa sen koemielessä. Suunnittelin kasvattavani sille sammaleisen turkin, jolloin siitä ehkä olisi tullut söpömpi. Olen siirtänyt sen selkään muualta sammalta, jota koettanut pitää kosteana, että juurtuisi. Olen kaatanut sen sen päälle useamman litran piimää, jotta sammaloituisi. Se on ollut tuolla paikallaan myös talvet, että sen päälle putoilevat lehdet maatuessaan saisivat aikaan sammaloitumisen. Kaikki turhaan. Vain jotain tummentumaa on tullut osittain sen pintaan (mielestäni materiaali on samaa kuin savikukkaruukutkin). Se ei ole edes särkynyt, jolloin olisi hyvä syy heittää se roskiin. Niinpä se kurkistelee edelleen angervopensaikon juurella.
                                              

perjantai 22. kesäkuuta 2012

Juhannusta

Etukuistille ja paviljonkiin on nyt vaihdettu puhtaat pöytäliinat juhannuksen kunniaksi. Muistelen mammani jo kuolleen mammani lausahdusta: 'pyhäksi pittää vaihtaa valkia liina'.
                                        
Mieheni sai tänään valmiiksi 'tilaamani' liitutaulun, joten tässä teille kaikille kävijöille toivotus:
                                                                                           

torstai 21. kesäkuuta 2012

Linnut

Kävin kaupungilla asioilla pikaisesti ja autoni oli vain noin puoli tuntia parkissa. Kun palasin autolleni en tiedä olisiko itkettänyt vain naurattanut; linnut olivat 'pommittaneet' autoni tuulilasin. Kaikkiaan 14 osumaa! Katolla tai takaosassa ei yhtään. Eikä auto edes ollu puun alla parkissa. No, ajelin kotiin tirkistellen pläjäysten lomasta ja kotipihalla sitten kuvasin .... teidän iloksenne :-)
Ystävällinen mieheni sitten pesi koko auton.                                         

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Kun ulkona on vain kylmää ja sateista, niin käytiin sitten tänään Aulangon kylpylässä polskuttelemassa. En kyllä ole mikään himo-uimari muutenkaan.

Pihalla perennapenkin taimet alkavat täyttämään alueen, mutta kukkia ei juurikaan ole .... vielä.
Edustalla on samoja vanhoja tiiliä, joista se 'kaivokin' on tehty. Isompi leijona on takaterassilla ja tämä pikku-leijona vahtii tätä penkkiä.  Korppoon 'Amalias Hem'stä on tuo rautainen koristepylväs, joka siis löysi paikkansa tuosta penkin reunasta pienten valkokuusten vierestä.

Myös Grönlanninhanhikki on aloittanut kukintansa yhdessä rinteessä.

                     

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Viikonloppu

Vietin viikonlopun Korppoossa. Sää ei suosinut, vaan oli viileää, harmaata ja sadettakin. Saaristossa on säässä kuin säässä kaunista. Korppoon keskustassa on kiva pieni sisustuspuoti Amalias Hem. Muutaman pikku ostoksen tein sieltä, mm. nämä kivat vanhahtavat pienet kortit.

torstai 14. kesäkuuta 2012

Puolukat ja 'kaivo'

Puolukat ovat kukkineet jo jokusen päivän tontillamme, mutta tänään vasta kuvasin niitä. Myös lumipalloheisi on juuri nyt täydessä kukassa. Takapihallamme on jo muutaman vuoden ollut miehen vanhoista, käytetyistä tiilistä kokooma 'kaivo'. Eli tiilien keskellä on hyvä, syvä istutuspaikka ja sinne olen laittanut köynnösruusuja, jotka selvisivät viime talvesta ilman mitään suojauksia tms. Vielä ne eivät kuki, mutta ovat hyvässä kasvussa. 'Kaivon' molemmin puolin maassa kasvaa seppelvarpua. Tuo pyörylä tuossa tiilien keskellä on aurinkokenno, eli noiden köynnösten keskellä on 40 kpl:een ketju pieniä valoja, jotka hehkuvat pimeässä. Nuo valot toimivat myös läpi vuoden ja ovat hauskan näköiset varsinkin lumen keskellä.

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Lyhdyt kesäyössä

Pitihän ne uudet, eilen ostetut, lyhdyt heti ottaa käyttöön, joten viime yönä aamu kolmelta otin sitten kuvat miltä ne pimeässä näyttävät. Hämärä kuva, mutta jotain sentään näkyy. Männyt kukkivat nyt kovin ja taas on siitepölyä.

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Lahjatavarakaupassa

Sain tänään houkuteltua ohimennen mieheni mukaan lahjatavarakauppaan. Vielä kaupan ulkopuolella hän sanoi, että tulee mukaan vahtimaan, etten innostu ostelemaan. No, kun mies sitten kolmatta satsia tavaraa kantoi autoon, niin myyjäkin jo totesi, että onpa kiltti mies, että yleensä miehet vain yrmyilevät kaupassa. Ja suurimman osan tavaroista mies sanoi, että otetaan tämä.... ja tämä... ja nämä. Tässä sitten muutamasta ostoksesta kuvat. Puutarhaan pari maahan piikeillä painettavaa korkeaa lyhtyä Pari paviljonkiin ripustettavaa lyhtyä Ja pitäähän varastoon mennessäkin olla kiva ovimatto: Minä tahdoin tämän Miljögårdenin tarjoilulautasen ja kuvun: Lisäksi pari peltitaulua, tuoksupussia, metallinen pyyheliinateline ja pari muuta ripustustelinettä. Eli hyvä päivän 'saalis'.

lauantai 9. kesäkuuta 2012

Loppu verenimennälle!

Tänään kyllästyimme hyttysten hyökkäyksiin ja päätimme ryhtyä täysimittaiseen sotaan niiden tuhoamiseksi eli kävimme ostamassa Mosquito Magnet -hyttysansan. Sen avulla pitäisi saavuttaa erittäin tehokas, koko hyttyskauden kestävä suoja hyttysiä vastaan. Mosquito Magnet -laite aloittaa hyttysten pyynnin välittömästi, tuottaen havaittavia tuloksia jo 7-10 päivän aikana. Olennaiseen hyttysten määrän vähenemiseen päästään 4-6 viikossa, eli siis ennen kesän loppua :-) Hyttyset etsivät uhrinsa hengityksen hiilidioksidin, ihon lämmön ja tuoksun perusteella. Hyttysten koko vaihtelee, mutta harvoin ne ovat 16:ta millimetriä pidempiä. Hyttyset painavat vain noin 2,0–2,5 milligrammaa. Hyttyset voivat siirtyä jopa yli 10 kilometriä yössä ja lentää yhtäjaksoisesti 1–4 tuntia. Mosquito Magnet ei ime nieluunsa yöperhosia tai hyödyllisiä hyönteisiä, kuten mehiläisiä tai ampiaisia. Joten tuhottavana vain siis tarkennettu kohderyhmä hyttyset. Onhan tämä luonnon tasapainoon puuttumista, mutta ehkä rikkomus kuitenkin pienemmästä päästä.

tiistai 5. kesäkuuta 2012

pieni yläkerran parveke

Talomme yläkerrassa on pieni parveke, joka on todella vähäisellä käytöllä. Tänä vuonna siellä ei olla käyty kertaakaan. Tänään, kun ulkona oli sateen jäljiltä märkää, eikä ei tarvinnut kastella istutuksia, niin päätinpä pestä talven pölyt ja kevään siitepölyt parvekkeelta. Lattia piti pestä kahteen kertaan ennen maton laittoa, niin paksu 'tahna' siellä oli. Koska tuolla ei käydä tai oleskella päivittäin, niin siellä on vain kesto- eli keinokukkia, joten kasteluakaan ei tarvitse muistaa. Parveke on ilta-aurinkoon päin eikä siellä ainakaan tänään ollut niin paljon verenhimoisia hyttysiä kuin viime päivinä on pihalla ollut.

lauantai 2. kesäkuuta 2012

Sateisen päivän iltana

Koko päivä on ollut sateinen ja harmaa, kuten suuressa osassa Suomea, eikä tunnu lainkaa kesältä. Tämän vuoksi ilahdutin itseäni pienellä, omalta pihalta poimitulla kielokimpulla, tuikun lämmöllä ja tilkalla sherryä.
Aurinkoa ja lämpöä odotellen...